Controlling 131-179

NEGYEDIK!!!!!!!!!!!!!

49 cards   |   Total Attempts: 182
  

Cards In This Set

Front Back
131. Összeállítható olyan, matematikai műveletekre épülő mutatószámrendszer, amely nem hierarchikus felépítésű?
Igen, ilyenkor a különböző mutatószámokat, amelyek között szakmai, logikai kapcsolat van, egyenként rendeljük hozzá egy-egy mutatószám területhez. Ilyenkor szakmai, logikai mutatószámrendszerről beszélünk.
132. Jellemezze az eltérési beszámolótípust!
Az eltérési beszámolók - jelzik a már bekövetkezett zavarokat, valamint a - jövőben várható zavarokat, - megjelölik a kritikus problémákat. Ezt a beszámolót gyorsan kell eljuttatni a vezetőhöz, hogy megtehesse a szükséges ellenintézkedéseket. Gyakran személyesen, telefonon vagy faxon juttatják el ezeket az információkat a címzetthez. Nyers adatokat használnak, inkább gyors, mint pontos ez a beszámoló. Ha fontos, akkor a szóbeli beszámolót később írásban is megerősítik. Az eltérési beszámoló tartalma és - formája kötött, - időpontja pedig feltételes.
133. Miért kell a controllingbeszámolóhoz szöveges kiegészítéseket (megjegyzéseket, magyarázatokat) fűzni?
A vezetőnek gyakran nincs ideje a számok átbogarászásához, ezért célszerű a beszámoló lényeges elemeire szövegesen is felhívni a figyelmet. Így az adott vezető azonnal meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket ->időt takarít meg. Továbbá a szöveg segíti az értelmezést.
134. A beszámolási rendszert legalább milyen tekintetben kell testre szabni? Válaszát értelmezze is!
A testre szabás nagymértékben szükséges, mert mindenkinek más adatok jelentik az információt, és a vezetés különböző szintjein különböző szintű és mennyiségű információra van szükség. ● tartalmi pontosság, megbízhatóság ● objektív infókat tartalmazza ● aggregált adatok, de visszafejthetők ● formális pontosság ● nagy mértékben érdemes testreszabni
135. Konkrétumok segítségével mutassa be, hogy miként lehet a teljesítménymérés egyszerre rugalmas és állandó!
A rugalmasság biztosítása érdekében fejlesztették ki a részköltségszámítás rendszerét, amely a költségeket csupán részben osztja fel a költségviselőkre: egyszintű, többszintű, és relatív egyedi költségekkel való számítás.
136. Értelmezze azt az elvárást, hogy a controllingbeszámolóknak minden esetben a releváns adatokat kell tartalmazniuk!
A beszámolók szerkezetének meg kell egyeznie a tervezésével. Mivel csak így kaphatunk a tény-, és tervszámok összehasonlításából tartalmas információkat. A döntések minősége nem a rendelkezésre álló, hanem a releváns információk mennyiségétől függ. Ha kevés a relevánsinformáció-> információs dilemma
137. Mutasson be egy konkrét példát arra, ahol egyetlen mutatószámon belül keveredhet egymással időponti és időszaki adat! Milyen módon veheti elejét a controller – a mutatószám szakmai tartalmának változatlanul hagyása mellett – ennek a keveredésnek?
Stock és flow mutatókat összehasonlítani nem szabad, de arányokat (mutatókat) képezni belőlük igen. Pl. adósság a nyereséghez képest (megmutatja, hány évbe telne visszafizetni az összes adósságot, ha minden profitot erre fordít a cég). A controller szöveges megjegyzésekkel, magyarázatokkal veheti elejét a keveredésnek.
138. Fejtse ki röviden a matematikai típusú mutatószámrendszer egy előnyös és egy hátrányos tulajdonságát!
Előnye, hogy a logikai, és racionális kapcsolatok a mutatószámok között segítik a jobb eligazodást. Hátránya, hogy ugyanezen kapcsolat elterelheti a figyelmet a valós problémákról.
139. Fejtse ki röviden az ellenőrzőlista alkalmazásának egy előnyös és egy hátrányos következményét!
Előny: a már korábban összegyűjtött szempontokat nem kell újra összegyűjteni, ezzel a standardizálással idő és munkaráfordítás spórolható meg az ellenőrzés során. Hátrány: lekorlátozza az elemzési, vizsgálati szempontokat és más irányú kitekintést, a kontroller kíváncsiságát megöli, nem teszi lehetővé az ad hoc kiegészítő elemzéseket, vizsgálatokat.
140. Melyik típusú controllingbeszámolóhoz kapcsolódik az információval való túlterhelés veszélye? Miért nem releváns ez a másik két típus esetén?
A standard beszámolóhoz. A többinél azért nem veszélyes ez, mert azok általában feltételesek, és teljesen ad hoc beszámolók, amik egyetlen területtel foglalkoznak.
141. A Tanulmányi és vizsgaszabályzat tartalmazza, hogy miként kell meghatározni az oklevél minősítését. A mutatószámrendszerek melyik típusába sorolható be az ott leírt szabályozás?
A típusok közül talán a szakmai-logikai összefüggésű mutatószámrendszerhez illik legjobban. Ide tartozik a BSC is, ami a teljesítménymérés egyfajta mutatószámrendszere, ezért is sorolnám be ide. A BSC illeszkedik a minőségirányítási részhez is a „vállalaton” belül, ahova az oklevél minősítése is tartozik, illetve képet ad arról, hogy milyen minősítéssel távoznak az iskolától a diákok, ami miatt lehet, hogy javítani kell a küldetést vagy a jövőképet.
142. A stratégiai térkép felhasználható a balanced scorecard mint mutatószámrendszer ábrázolására is? Miért (nem)?
Igen, mert információtömörítő képességének köszönhetően lényegretörően, és közérthetően mutatja be a stratégiai törekvéseket. Szemlélteti a részvényesek, vevők, működési folyamatok és a képességek közötti ok-okozati kapcsolatokat, s prezentálja azt a folyamatot, amelynek keretében az immateriális javak/erőforrások(?) vevői értékké, ill. pénzügyi teljesítménnyé alakulnak át. Stratégia gyors, és hatékony megvalósításához szükséges irányítási rendszer alapja is.
143. Milyen hátrányai lehetnek annak, ha a kontrollfolyamat során kizárólag pénzügyi mutatószámokat alkalmaznak? Nevezzen meg legalább hármat!
1. Cselekvésből származó hibák: Olyan rövid távú intézkedéseket eredményezhetnek, melyek nem szolgálják a vállalat hosszú távú érdekeit. 2. Mulasztásból eredő hibák: A divízióvezetők sokszor nem hajtanak végre hosszú távú hasznos intézkedéseket, hogy így rövidtávon magasabb profithoz jussanak. A vezetők szívesebben kötelezik el magukat biztonságos befektetések mellett… 3. Ha egy célként a rövid távú eredményt tűzik ki, ez torzíthatja a kommunikációt az üzleti egységek vezetői és a felsővezetés között. 4. A szoros pü-i ellenőrzés az adatok manipulálására ösztönözheti a vezetőket.
144. Az eredeti balanced scorecard-módszertan milyen dimenziók/nézőpontok alapján értékeli a szervezetek vagy üzleti egységek teljesítményét? Fejtse ki egy-egy mondatban mindegyik dimenzió tartalmát!
1. pénzügyek (nyereséghányad, tőkemegtérülés, cash flow) 2. vevők (piaci részesedés, ügyfél elégedettségi index 3. működési folyamatok (dolgozók megtartása, ciklusidő csökkentés) 4. tanulás és fejlődés (új termékekből származó árbevétel részaránya
145. Mutassa be a BSC nézőpontjait egy nem nyereségorientált (non-profit) szervezet esetében úgy, hogy azok egymásra épülését is vázolja, megindokolja válaszában!
Ugyanúgy pénzügyi, vevői, működési folyamatok, tanulás és fejlődési célok vannak, mint a for-profitoknál, csak annyi a különbség, hogy prioritásként nem a pénzügyi cél van legfelül (grafikusan ábrázolva sem), hanem más: éppen az, amiért létrejött, pl. ha irgalmas szamaritánus, akkor a vevők, ha környezettudatos, akkor folyamatok, ha okító N-P cég, akkor tanulás-, és fejlődés. Az egész egymásra épülő hierarchia, és stratégiai térkép is adott szervezettől függ.